Τί συμβαίνει όμως όταν η γυναίκα μένει έγκυος; Συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας με το αγαπημένο μας ζωάκι ή μήπως κάτι τέτοιο κρύβει ορισμένους κινδύνους, ιδίως όταν η γυναίκα διανύει το πρώτο κρίσιμο τρίμηνο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Ένα επαρκώς εμβολιασμένο και αποπαρασιτωµένο ζωάκι δεν αποτελεί για κανένα λόγο κίνδυνο, ούτε για τη μητέρα, αλλά ούτε και για το έμβρυο. Το πιο σηµαντικό λοιπόν είναι να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής χωρίς υπερβολές και να προετοιµάζεται ψυχολογικά το ζώο για την άφιξη του νέου µέλους. Οι υπερβολές δεν βοηθούν ούτε το κατοικίδιο ούτε τη μέλλουσα µαµά».

Το πρώτο και σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση είναι να αγνοήσουμε τα σχόλια συγγενών και φίλων που συχνά δεν έχουν βάση και απλά αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές τους απόψεις και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μας δημιουργούν άγχος και ανησυχία. Το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε στους ειδικούς και να ζητήσουμε τη συμβουλή και τη γνώμη τους. Οι ειδικοί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλοι από τον κτηνίατρο και το γυναικολόγο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένα υγιές, πλήρως εμβολιασμένο και καθαρό ζωάκι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για την έγκυο γυναίκα και το έμβρυο που κυοφορεί.

Είναι αλήθεια ότι περισσότερη ανησυχία προκαλούν οι γάτες λόγω του κινδύνου τοξοπλάσμωσης. Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο το οποίο μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο είτε μέσω κάποιας σκνίπας που έχει τσιμπήσει κατοικίδιο ζώο, κυρίως γάτα, είτε από την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος. Για το λόγο αυτό και οι έγκυες γυναίκες οφείλουν να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγουν την κατανάλωση μη καλά ψημένου κρέατος και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την κατανάλωση ψαριών και λαχανικών.

Για να επανέλθουμε όμως στα αγαπημένα μας γατάκια, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα είναι ότι συνίσταται τακτικός έλεγχος (με αιμοληψία) για τοξοπλάσμωση και ότι καλό είναι να μην έρχεται η ίδια σε άμεση επαφή με τα κόπρανα της γάτας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει κάποιος άλλος (μελλοντικέ πατέρα για σένα χτυπάει η καμπάνα!) να αδειάζει και να καθαρίζει την άμμο της. Καλό θα ήταν να περιορίζουμε τη γάτα μας και να μην της επιτρέπουμε να ανεβαίνει στο τραπέζι και τον πάγκο της κουζίνας (πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο, το γνωρίζω εκ πείρας).  Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ζευγάρια – μέλλοντες γονείς δεν έχουν κανένα λόγο να αγχώνονται εφόσον έχουν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις των ειδικών και είναι σχολαστικοί με θέματα καθαριότητας (χωρίς να φθάνουν στο άλλο άκρο της διαρκούς απολύμανσης και μικροβιοφοβίας).

Οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας, αλλά και τα πτηνά αποτελούν και θα πρέπει να αποτελούν πηγή χαράς για εμάς. Μας χαρίζουν απλόχερα την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Μας χαλαρώσουν και μας βοηθούν να αποβάλουμε το άγχος και τη συσσωρευμένη μας πίεση. Μαζί τους θα παίξουμε, θα γελάσουμε και θα βιώσουμε αυτή την τόσο ιδιαίτερη, ξεχωριστή και τρυφερή περίοδο της εγκυμοσύνης.

 

 

 

 

Πηγή: theamagazine.gr