Συμβουλές για την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων, την υγεία και ευεξία των παιδιών.

Οι παιδικές αρρώστιες είναι συχνό θέμα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους. Αυτά αρρωσταίνουν συχνά, καθώς έρχονται σε επαφή με άλλα παιδάκια, στο σχολείο, μεταφέροντας μικρόβια.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για την πρόληψη εξάπλωσης λοιμώξεων, την υγεία και ευεξία των παιδιών, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο…

Πλένετε τακτικά τα χέρια. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι όλοι πλένουν τακτικά τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό για την αποφυγή εξάπλωσης μιας λοίμωξης.

Ενημερωθείτε για τους εμβολιασμούς που πρέπει να κάνουν τα παιδιά, καθώς ο εμβολιασμός εμποδίζει την εμφάνιση ορισμένων νόσων, όπως γρίπη και μηνιγγίτιδα.

Αποφύγετε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα. Μην πλησιάζετε άτομα με συμπτώματα νόσου.

Αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη αν κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας, καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Βελτιώστε τη διατροφή σας. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού.

Κρατήστε καθαρά τα παιχνίδια, τις επιφάνειες και τις πετσέτες. Ο βήχας ή ένα φτέρνισμα μπορεί να μολύνουν επιφάνειες μέχρι 24 ώρες, επομένως καθαρίστε τις επιφάνειες στις οποίες προετοιμάζετε τρόφιμα, τα πόμολα  και τα παιχνίδια. Μπορείτε επίσης να περιορίσετε την εξάπλωση μικροβίων, αποφεύγοντας την κοινή χρήση πετσετών και πλένοντάς τες τακτικά, ιδίως αν κάποιον νοσεί.

Χρησιμοποιήστε χαρτομάντηλα όταν φτερνίζεστε ή βήχετε αντί να καλύπτετε με χέρια τη μύτη ή το στόμα του μωρού και ενθαρρύνετε μεγαλύτερα παιδιά να χρησιμοποιούν χαρτομάντηλά για να τα καλύπτουν. Αντί για τις παλάμες, χρησιμοποιείστε τον αγκώνα για να καλύψετε το φτέρνισμα.

www.iatronet.gr